Anxietatea cronică se asociază cu risc crescut de AVC

Psiholog Liviu Crisan

Autor

Psih. Liviu G. Crișan

Psiholog clinician și psihoterapeut

Expert Centrul PAX

TratamentAnxietate.ro


stroke

Un grup de cercetare american de la Universitatea Pittsburgh a publicat recent în prestigioasa revistă medicală STROKE un studiu prospectiv care arată că anxietatea cronică se asociază cu un risc crescut de accident vascular cerebral (AVC), independent de alți factori de risc.

AVC este desigur una dintre cele mai grave boli cardiovasculare, constituind a patra cauză de mortalitate datorate unei boli medicale conform American Stroke Association. În Romania, statisticile din 2004 ale Organizației Mondiale a Sănătății arată că mortalitatea datorată AVC-ului este de 157.9 la 100.000 de oameni. Această valoare este foarte ridicată, plasând țara noastră pe locul 19 din 191 de țări privind rata de mortalitate. Conform acelorași statistici, în SUA mortalitatea este de doar 30.4 (locul 185).

„Care este legătura dintre anxietate și ACV?”  – aceasta este întrebarea de la care a pornit Dr. Maya Lambiase și colaboratorii ei. Cercetătorii au analizat datele acumulate de la un eșantion de 6.000 de oameni pe o perioadă de peste 22 de ani, cu privire la starea lor de sănătate somatică și mentală. Cercetătorii s-au uitat în mod special la relația dintre nivelurile de anxietate înregistrate pe parcursul anilor și incidența AVC-urilor în această populație (au fost 419 cazuri). Rezultatele arată că nivelurile ridicate de anxietate menținute pe parcursul anilor se asociază destul de puternic cu prevalența AVC-urilor. Îngrijorător este faptul că persoanele foarte anxioase, comparativ cu cele puțin anxioase, au un risc cu 33% mai mare de a avea un AVC. Depresia și anxietatea sunt tulburări cu rate foarte mari de comorbiditate, dar relația anxietate-AVC este semnificativă statistic independent de nivelurile de depresie – cu alte cuvinte, anxietatea este un factor de risc independent.

Studiul nu permite însă cercetătorilor să afirme dacă anxietatea are un efect direct asupra riscului de AVC sau mai degrabă unul indirect. De exemplu, rezultatele studiului arată totodată că fumatul și inactivitatea fizică se întâlnește mai frecvent în rândul persoanele cu anxietate crescută. Acești factori comportamentali sunt deja bine cunoscuți în comunitatea medicală ca factori de risc importanți pentru AVC. Este de așteptat ca studiile viitoare să clarifice aceaste rezultate.

Într-o notă încurajatoare, articolul semnalează cititorilor că anxietatea este o problemă emoțională și comportamentală MODIFICABILĂ, prin urmare riscul de AVC asociat anxietății poate fi redus semnificativ prin procedurile deja validate de psihoterapie cognitiv-comportamentală. Într-un interviu despre studiul publicat, Dr. Lambiase spune că rezultatele subliniază nevoia prioritară ca medicii de familie să dețină cunoștințele și instrumentele necesare pentru a evalua și trata din timp problemele de anxietate ale pacienților lor. „Chiar și o creștere modestă în scorurile de anxietate se asociază cu o creștere a riscului de AVC, prin urmare o educație mai bună cu privire la managementul anxietății este importantă”.

Rezumatul studiului poate fi consultat online la:

http://stroke.ahajournals.org/content/early/2013/12/19/STROKEAHA.113.003741.abstract