Anxietatea: risc mai mare de suicid decât depresia?

Psiholog Liviu Crisan

Autor

Psih. Liviu G. Crișan

Psiholog clinician și psihoterapeut

Expert Centrul PAX

TratamentAnxietate.ro


anxietate_risc_suicid

În Octombrie 2013, patru studii publicate în revista de specialitate Depression and Anxiety au analizat riscul de suicid al persoanelor cu probleme de sănătate mentală. În mod specific, cercetătorii au investigat dacă anxietatea se asociază cu riscul de suicid, măsurat prin gânduri legate de suicid, tentative de suicid sau comiterea suicidului. Mai mult, efectul anxietății asupra riscului de suicid a fost comparat cu cel al depresiei. Desigur, anxietatea și depresia se găsesc cel mai des în comorbiditate la pacienți (în unele studii comorbiditatea, adică prezența simultană a ambelor tipuri de simptome, este aproximată la 60-80%). Cu toate acestea, există proceduri statistice prin care se poate estima asocierea dintre simptomele de anxietate și riscul de suicid, independent de simptomele de depresie, și viceversa. Astfel de proceduri sunt larg utilizate în cercetările din medicină, genetică și psihologie.

Toate cele patru studii au ajuns la concluzia că simptomele de anxietate sunt puternic asociate cu riscul de suicid și în unele chiar mai puternic decât depresia. Primul studiu a fost realizat de un grup de cercetare australian condus de Dr. Philip Batterham pe un eșantion de aprox. 7.500 de oameni, aleși din toate categoriile de vârstă. Rezultatele au arătat că incidența acuală a gândurilor legate de suicid și a diagnosticului de depresie majoră depinde mai mult de simptomele de anxietate (23% și 45%) înregistrate cu 4 ani în înainte, decât de simptomele de depresie (16% și 35%).

Al doilea studiu, realizat de cercetători americani sub conducerea Dr. Holly Wilcox de la Universitatea de Medicină Johns Hopkins, a analizat riscul de suicid în rândul a 1.433 de oameni cu depresie majoră recurentă (DMR). Ipoteza cercetătorilor a fost că diagnosticul suplimentar de TSPT („tulburare de stres posttraumatic”, o tulburare de anxietate asociată cu expunerea la un eveniment traumatic) oferă un risc crescut pentru suicid la aceste persoane. Într-adevăr, cei 14.3% de oameni diagnosticați cu DMR și TSPT au prezentat o incidență crescută a tentativelor de suicid, iar analizele statistice au confirmat faptul că TSTP constituie un factor de risc independent pentru suicid.

Studiul publicat de Dr. Zimri Yaseen și alți cercetători americani a analizat riscul de suicid în rândul a 2.864 de oameni cu depresie, uitându-se în mod specific la rolul simptomelor de panică, adică la atacuri de panică recurente și teama persistentă că aceste atacuri vor produce moartea. Rezultatele arată că simptomele de panică evaluate cu trei ani înainte se asociază cu riscul actual de suicid al acestor persoane. Analize statistice de profunzime au arătat că teama de a muri este factorul cheie care se asociază cu riscul crescut de ideație suicidară și tentative de suicid.

Al patrulea studiu este o meta-analiză realizată de un grup de cercetare american condus de Dr. Zhen Wang de la Clinica Medicală Mayo. Cercetătorii au analizat 42 de studii publicate în literatura de specialitate, cuprinzând un total de aprox. 310.000 de participanți din mai multe țări. Studiile au fost selectate pentru analiză dacă cercetarea efectuată a fost corectă metodologic și dacă a vizat relația dintre anxietate și riscul de suicid. Pe baza acestei meta-analize, autorii au putut trage concluzia că pacienții cu anxietate au un risc crescut de suicid, atât în ceea ce privește gândurile legate de suicid (risc de 2.89 ori mai mare), cât și în ceea ce privește tentativele de suicid (risc de 2.47 ori mai mare) și comiterea suicidului (risc de 3.34 ori mai mare). Riscul de suicid a fost asociat cu fiecare tip de tulburare de anxietate, cu excepția tulburării obsesiv-compulsive. Trebuie menționat faptul că gradul de încredere în aceste rezultate este totuși moderat, dat fiind că cele 42 de studii analizate sunt foarte diferite metodologic și toate prezintă anumite limite.

Desigur, concluzia generală susținută de aceste studii nu este că trebuie să dăm mai puțină importanță depresiei decât anxietății atunci când vorbim de riscul de suicid. Combaterea depresiei este o metodă bine stabilită în comunitatea știițifică ca fiind eficientă în reducerea acestui risc. Studiile semnalează nevoia prioritară ca programele de prevenție a suicidului să ia serios în considerare evaluarea și tratamentul simptomelor de anxietate, nu doar a celor de depresie. De asemenea, este un semnal de alarmă pentru profesioniști:  evaluarea riscului de suicid în rândul persoanelor cu probleme de anxietate (nu doar depresie) este deosebit de importantă.