- Poate duce anxietatea la nebunie?
- Este adevărat că anxietatea îți deteriorează mintea?
- Când ar trebui să caut un tratament pentru anxietate?
- Nu este anxietatea o problemă genetică? La ce bun un tratament pentru anxietate?
- Se poate vindeca cineva de anxietate?
- Cum funcționează un program online de psihoterapie?
- Se poate trata anxietatea online, în mod autonom, fără terapeut?
- Ce este PAXonline?
Poate duce anxietatea la nebunie?
De multe ori persoanele care se confruntă pe termen lung cu probleme de anxietate încep să se teamă de consecințele anxietății asupra stării de sănătate. O teamă frecvent întâlnită este teama de a înnebuni (alte temeri pot fi teama de a pierde controlul, teama de demență, teama de atac de cord sau altă condiție medicală gravă). Este important să înțelegem că anxietatea și psihozele (“nebunia”) sunt două categorii diferite de probleme mentale, care au mecanisme patogenetice diferite. În plus, cu toate că există persoane care au atât probleme de anxietate, cât și o simptomatologie de tip psihotic, nu avem dovezi că anxietatea cronică duce la dezvoltarea psihozelor. De fapt, vârsta de debut a tulburărilor psihotice este prea timpurie pentru a permite dezvoltarea anterioară a unei tulburări cronice de anxietate. Mai important, există numeroase persoane care s-au confruntat cu o tulburăre cronică de anxietate (ex. 15-20 de ani) înainte să apeleze la un tratament de specialitate și nu au dezvoltat o tulburare de tip psihotic.
În mare parte, teama de a înnebuni este alimentată de faptul că încercările repetate și eșuate de a controla anxietatea deteriorează în timp încrederea persoanei în propriile capacități de a face față anxietății: “Nu pot să mă opresc! (din îngrijorare)” “Nu-mi pot controla obsesiile!” “Stările acestea mă vor copleși!” “O să cedez!” Odată ce persoanele dobândesc strategii eficiente pentru reducerea simptomelor, această teamă se diminuează considerabil, iar încrederea în propriile capacități este restaurată. Un alt motiv care alimentează această teamă este însăși experiența neplăcută a unui episod intens de anxietate (ex. un atac de panică) în care capacitatea persoanei de a funcționa este puternic alterată (ex. dificultăți de concentrare, imposibilitatea de a lua decizii, sentiment de depersonalizare). Din nou, teama de a înnebuni se va reduce însă semnificativ odată ce persoana dobândește strategii eficiente prin care să se relaxeze și să își reducă intensitatea episoadelor de anxietate.
Revino la Cuprins
Este adevărat că anxietatea îți deteriorează mintea?
Iată încă o teamă frecvent întâlnită la persoanele care se confruntă cu probleme de anxietate de lungă durată: anxietatea va avea consecințe severe și iremediabile asupra facultăților mintale (“Anxietatea o să-mi distrugă memoria!” “O să-mi pierd complet capacitatea de concentrare!” “Nu mai sunt în stare să gândesc din cauza anxietății!” “O să-mi ratez viața și cariera din cauza anxietății.”). Din nou, această teamă ne domină mintea atât timp cât nu avem la dispoziție strategii eficiente de control a anxietății. Însă odată ce învățăm că simpomele pot fi aduse cu succes sub controlul minții noastre, încrederea noastră în propriile capacități va crește tot mai mult, iar această teamă se va reduce considerabil.
Este important înainte de toate să cunoaștem faptele. Anxietatea poate, într-adevăr, să ne deterioreze performanța: ne poate face să avem dificultăți de concentrare deoarece suntem distrași de îngrijorări sau de simptome fizice, iar acest lucru ne poate costa eficiența cu care învățăm, cu care luăm decizii sau cu care ne organizăm agenda de lucru. Însă aceste deteriorări reflectă faptul că anxietatea ne consumă resursele, nu și că anxietatea ne distruge mintea. Imaginați-vă că anxietatea este ca un program de calculator, care se derulează în fundal și consumă un volum mare de resurse. Din cauza acestui program, calculatorul nostru este foarte lent și nu poate să deruleze în același timp și alte programe care necesită multe resurse. Dar acest lucru nu înseamnă că calculatorul nostru este defect sau că memoria, procesorul sau alte componente se vor deteriora. Dimpotrivă, acest lucru ne semnalează că trebuie să controlăm volumul de resurse pe care îl consumă programul “anxietate” dacă vrem să putem derula în același timp și alte programe, precum “familia”, “serviciul”, “hobby-urile” etc. Într-adevăr, pe măsură ce oamenii învață să își reducă anxietatea prin diverse strategii (spre exemplu, strategii de relaxare), impactul anxietății asupra performanței cognitive se reduce drastic.
Revino la Cuprins
Când ar trebui să caut un tratament pentru anxietate?
În primul rând, este important să recunoaștem că nu orice anxietate necesită un tratament specializat. Majoritatea persoanelor trec prin stări de anxietate, uneori foarte intense sau pentru o perioadă mai lungă de timp, dar nu dezvoltă pe termen lung probleme sau tulburări de anxietate. Mintea umană este rezilientă la numeroși factori de stres. De fapt, de multe ori soluția pentru anxietatea noastră o găsim în sfatul unui prieten, într-un fragment de carte, observând comportamentul anumitor persoane sau pur și simplu prin trecerea timpului și schimbarea circumstanțelor de viață.
Însă uneori soluțiile noastre nu sunt eficiente, fie pentru că anxietatea este prea intensă, fie pentru că acestea nu acționează asupra cauzei reale a anxietății noastre. Când se întâmplă acest lucru, simptomele încep să ne coste scump. La început poate fi vorba de stări de disconfort, dificultate de relaxare și de detașare de pe îngrijorări. Însă, pe termen lung anxietatea ne poate deteriora eficiența la locul de muncă, interacțiunile noastre cu ceilalți sau pur și simplu capacitatea de a ne bucura de plăcerile vieții. De asemenea, anxietatea cronică se asociază de multe ori cu acuze somatice, epuizare și stări de depresie.
Prin urmare, este important să analizăm costurile anxietății în viața noastră și impactul pe care îl au propriile noastre soluții în combaterea lor. Pentru unele persoane aceste lucruri sunt clare: își dau seama când au tot mai multe de pierdut din cauza anxietății, iar eforturile lor nu sunt suficente pentru a depăși această situație; și atunci solicită ajutorul unui specialist.
Pentru alte persoane, anxietatea nu are costuri majore/evidente pe termen scurt, sau propriile strategii de a controla anxietatea le permit să trăiască într-o zonă de confort, unde nu e bine, dar nu e nici foarte rău. În acest caz, este important să privim impactul anxietății pe termen lung. Cât la sută din viața noastră, din potențialul nostru trăim? Câte nerealizări și regrete se strâng de-a lungul anilor din cauza anxietății? Câtă energie consumăm pentru a realiza aceleași lucruri pe care alte persoane le fac cu ușurință? Răspunsul la aceste întrebări ar putea fi un bun ghid pentru decizia de a urma un tratament pentru anxietate.
În încheiere, recomandăm puternic căutarea unui tratament specializat pentru anxietate atunci când costurile anxietății depășesc capacitățile personale de a le corecta.
Revino la Cuprins
Nu este anxietatea o problemă genetică? La ce bun un tratament pentru anxietate?
Este adevărat că problemele de anxietate au la bază și o componentă genetică, însă ceea ce arată studiile de genetică psihiatrică de până acum este că factorii genetici nu joacă un rol cauzal direct. Tulburările de anxietate se dezvoltă în urma interacțiunii dintre o anumită vulnerabilitate genetică (ex. prezența unor variații genetice care ne fac să fim mai sensibili la amenințările din mediu) și creșterea într-un mediu care favorizează dezvoltarea anxietății (ex. expunerea la factori cronici de stres, violență în familie, confruntarea cu accidente sau boli severe, părinți supraprotectivi, părinți cu probleme de anxietate).
Prin urmare, tiparul nostru genetic ne poate face să fim mai sensibili la stresul cotidian sau evenimente traumatice, dar acest lucru nu conduce direct spre dezvoltarea unei tulburări de anxietate. Dacă mediul în care creștem nu favorizează dezvoltarea anxietății, atunci această problemă nu va apărea în ciuda vulnerabilității noastre genetice. De exemplu, un copil cu un temperament anxios crește într-o familie protectivă și învață cum să își exprime și să își controleze sănătos emoțiile. Iar dacă o persoană a dezvoltat o tulburare de anxietate, modificarea mediului în care trăiește aceasta are un impact semnificativ asupra simptomatologiei, chiar dacă niciodată nu vom putea modifica tiparul ei genetic.
Este important să înțelegem că prin “modificarea mediului” nu ne referim doar la schimbarea efectivă a mediului extern. De fapt, aceasta este de obicei principalul mecanism prin care persoanele cu probleme de anxietate încearcă să-și controleze simptomele: evitând situațiile care le produc anxietate. Însă mediul se referă inclusiv la modul în care funcționează mintea noastră (mediul intern): cum ne raportăm la evenimentele de viață, cum ne evaluăm propriile capacități, ce obiective ne stabilim în viață, cum am învățat să facem față stresului. Aceste lucruri influențează major reacțiile noastre emoționale și nu sunt programate genetic, ci se pot dobândi și modifica prin exercițiu. Prin urmare, motivul pentru care tratamentul anxietății funcționează este faptul că întotdeauna putem modifica mediul în care trăim (intern sau extern), prin propriile noastre gânduri și acțiuni, iar aceste modificări au impact direct asupra simptomelor noastre.
În plus, studiile recente de epigenetică comportamentală au arătat că acțiunile noastre pot avea un impact semnificativ asupra modului în care se exprimă anumite gene implicate în reacțiile de stres și de anxietate, în reglarea emoțională și în dezvoltarea creierului. Cu alte cuvinte, se pare că relația dintre gene și comportamente nu este strict unidirecțională.
Revino la Cuprins
Se poate vindeca cineva de anxietate?
Când cineva se confruntă pentru mult timp cu probleme de anxietate este firesc să își dorească să scape complet de această emoție, cu toate implicațiile ei: simptomele fiziologice neplăcute, îngrijorările repetate, nevoia de a verifica sau de a evita diverse lucruri. Însă este important să înțelegem că anxietatea nu este întotdeauna o problemă, dimpotrivă, de multe ori este un aliat valoros.
Anxietatea trebuie văzută ca un instrument – ca și un sistem de alarmă montat pe o mașină. Instrumentul acesta a fost dezvoltat de mintea umană pentru că servește un scop adaptativ important: ne protejează de un potențial pericol. Anxietatea devine însă o problemă atunci când acest instrument se dereglează și produce mai multe costuri decât beneficii. De exemplu, sistemul de alarmă al mașinii noastre se dereglează și la cea mai mică vibrație se declanșează în forță ca și cum ar fi lovit cineva portiera. Nu ne ducem la mecanic ca să ne “vindece” mașina – asta ar însemna să ne scoată complet sistemul de alarmă, ceea ce ne-ar expune inutil la un risc mai mare: să nu știm noi sau ceilalți când cineva ne amenință mașina. Similar, a elimina complet anxietatea din viața noastră, ar însemna să ne expunem la riscul de a nu detecta când noi sau cei dragi se află în pericol. Mai mult, anxietatea este un important factor motivațional în viața noastră: de câte ori nu învățăm mai mult pentru un examen deoarece suntem anxioși în privința reușitei? Sau suntem mai concentrați asupra unei sarcini la lucru sau dăm mai multă importanță unor evenimente de viață. În multe situații succesul nostru se datorează efortului suplimentar pe care îl investim datorită anxietății pe care o resimțim în fața incertitudinii.
Prin urmare, o întrebare mai potrivită este aceasta: Putem trata problemele de anxietate? Putem corecta acest instrument atunci când ne aduce mai multe costuri decât beneficii? Iar răspunsul este “Da!”. Trebuie însă să fim conștienți de faptul că problemele cronice de anxietate nu poate fi corectate printr-un medicament sau o singură ședință de terapie. Este nevoie de muncă și răbdare pentru ca intervenția să își facă efectul.
Revino la Cuprins
Cum funcționează un program online de psihoterapie?
Vă prezentăm în continuare modul în care se desfășoară psihoterapia în cadrul PAXonline. Programele de psihoterapie presupun parcurgerea unui număr de module care abordează tematici relevante pentru tratamentul unei anumite tulburări de anxietate. Modulele presupun înțelegerea propriilor simptome, factorii care le-au declanșat și factorii care le mențin, precum și exerciții concrete prin care se poate acționa pentru reducere simptomelor. Pacienții pot parcurge aceste module pe cont propriu sau în colaborare cu un psihoterapeut. Noi recomandăm parcurgerea tuturor modulelor dintr-un program terapeutic, în ordinea în care ele au fost concepute; însă pacienții pot urma un program flexibil. Unii pacienți pot parcurge în mod preferențial anumite module – nu toate. Alții pot parcurge toate modulele, dar într-o altă ordine decât cea în care ele sunt prezentate. Acestea sunt trasee diferite care pot duce la aceleași rezultate pozitive. Este important să înțelegeți motivul pentru care sunteți ghidat să parcurgeți modulele din programul terapeutic corespunzător problemelor dumneavoastră și să perseverați în realizarea exercițiilor care vă sunt recomandate. Psihoterapia, în orice formă s-ar desfășura ea, este un proces activ care necesită implicare și muncă din partea dumneavoastră.
Revino la Cuprins
Se poate trata anxietatea online, în mod autonom, fără terapeut?
Da. Studiile clinice au arătat că persoanele cu probleme de anxietate pot beneficia de pe urma programelor de psihoterapie online bine realizate, chiar și fără asistență din partea unui specialist (a se consulta spre exemplu, pagina de resurse de pe site-ul ACPOR). În acest sens, platforma PAXonline a fost concepută cu ambele scenarii în minte: pacient autonom și pacient în colaborare cu un terapeut. Prin urmare, modulele de psihoterapie conțin informații, resurse și exerciții care pot fi asimilate și implementate de ambele categorii de utilizatori. Desigur că există diferențe între cele două scenarii. De exemplu, pacienții care colaborează cu terapeuți pot beneficia de asistență psihologică personalizată. Succesul terapiei se bazează însă pe elemente care sunt comune ambelor scenarii: înțelegerea simptomatologiei și a factorilor psihologici care o mențin și practicarea repetată a exercițiilor terapeutice recomandate. Fără aceste elemente, pacienții, cu sau fără terapeut, vor avea o rată scăzută de succes în tratamentul anxietății.
Revino la Cuprins
Ce este PAXonline?
PAXonline este o clinică virtuală dezvoltată în mod special pentru prevenția și tratamentul online al anxietății. Ca utilizator PAXonline, persoanele cu probleme anxietate au acces la servicii de evaluare și diagnoză a anxietății, precum și programe de psihoterapie focalizate pe problema lor, ce pot fi parcurse în mod autonom sau cu asistența unui psihoterapeut. PAXonline oferă utilizatorilor acces permanent la materiale multimedia (filme, animații, grafice, ghiduri audio, manuale) care explică și ilustrează simptomele, cauzele și tratamentul anxietății. Pacienții din clinica PAXonline au de asemenea posibilitatea să contacteze alți utilizatori pentru a cere sfaturi sau pentru a-și împărtăși propria experiențe privind tratamentul anxietății, în cadrul unui forum intern.
PAXonline nu se adresează doar pacienților. Medici de familie și psihoterapeuți din întreaga țară pot deveni utilizatori PAXonline, dobândind astfel acces la instrumente avansate de evaluare și intervenție, precum și posibilitatea de a desfășura cu pacienții lor un tratament online eficient.
Pentru a vedea care sunt beneficiile PAXonline și cum poate fi ea utilizată de fiecare categorie de utilizatori (pacienți, psihologi, medici de familie) vă invităm să urmăriți prezentările video de pe site-ul PAXonline.