Efectele psihoterapiei și medicației anxiolitice asupra creierului

Psiholog Liviu Crisan

Autor

Psih. Liviu G. Crișan

Psiholog clinician și psihoterapeut

Expert Centrul PAX

TratamentAnxietate.roTulburările de anxietate și tulburarea depresivă majoră se asociază cu disfuncții semnificative la nivelul structurilor cerebrale implicate în așa numita “rețeaua fricii” (engl. “fear network”): amigdală, hipocamp, cortex prefrontal medial, substanța cenușie periapeductală etc.

Dereglările funcționale (și structurale) ale acestor structuri nervoase pot produce o mare varietate de simptome clinice sau o vulnerabilitate sporită la stres – de exemplu: o stare persistentă de hipervigilență, reactivitate prelungită la stimuli anxiogeni, reacții exagerat de intense față de stimuli benigni, capacitate diminuată de reglare emoțională etc.

În termeni simpli, putem clasifica aceste disfuncții ca fiind:

  • de tip inhibitor (când structurile cerebrale implicate în controlul reacțiilor emoționale sunt hipofuncționale); sau
  • de tip excitator (când structurile implicate în declanșarea reacțiilor emoționale sunt hiperfuncționale).

În baza acestor cunoscute, există un mare interes în domeniul neuroștiințelor clinice de a identifica efectul pe care tratamentul psihologic și cel medicamentos îl au asupra circuitelor cerebrale din rețeaua fricii.

Putem observa o normalizare a activității cerebrale de la nivelul acestor structuri în urma tratamentului? Daca da, sunt ambele tipuri de tratamente eficiente? Un studiu recent publicat în Neuroscience and Biobehavioral Reviews (Quide et al., 2012) răspunde la aceste întrebări:

  • Atât psihoterapia cognitiv-comportamentală, cât și medicația psihotropă, are un efect categoric de normalizare a activității cerebrale, dar cele două tratamente par a acționa pe două căi diferite.
  • Psihoterapia cognitiv-comportamentală este asociată în primul rând cu normalizarea structurilor prefrontale implicate în reglarea emoțională (în special girusul cingulat anterior). În cuvinte simple, psihoterapia are un efect de normalizare “top-down” asupra creierului: corectează hipoactivitatea structurilor cu rol inhibitor, iar acestea, mai departe, reglează activitatea structurilor limbice.
  • Medicația psihotropă (ex. paroxetina, sertralina, fluoxetina, citalopram) este asociată în primul rând cu normalizarea activității de la nivelul structurilor limbice (ex. amigdală, insulă, hippocamp) implicate în detectarea și reactivitatea emoțională la stimulii negativi. În cuvinte simple, medicația psihotropă are un efect de normalizare “bottom-up” asupra creierului: corectează hiperactivitatea structurilor cu rol excitator, ceea ce permite regiunilor prefrontale să exercite un control mai bun asupra lor.

Pentru mai multe detalii vă recomandăm să consultați articolul lui Quidé și colaboratorii (2012 – Neuroscience and Biobehavioral Reviews, 36, 626-644).