Renunțatul la fumat ar putea reduce problemele de anxietate și abuzul de alcool

Psiholog Paula Stroian

Autor

Psiholog Paula Stroian

Colaborator Centrul PAX

TratamentAnxietate.ro


Legătura dintre fumat și problemele psihologice este una adesea explorată în literatura de specialitate. Se cunoaște, de pildă, că există de două până la patru ori mai mulți fumători în rândul persoanelor cu probleme emoționale sau care abuzează de alcool decât în populația generală. De asemenea, există studii care afirmă că riscul de a dezvolta depresie în urma renunțării la fumat este de până la 30%, fumătorii cu istoric de depresie fiind mai expuși la acest risc. În ceea ce privește consumul excesiv de alcool, acesta pare să fie însoțit de fumat în 80% din cazuri. Iar atunci când persoanele care consumă alcool în mod abuziv încearcă să renunțe la acest obicei, ei ajung, conform studiilor, să fumeze mai mult, în încercarea de a rezista tentației de a consuma alcool.  

O cercetare mai op13162445_1149767378408475_1477136087_ntimistă, publicată recent, arată că problemele psihologice sau de abuz de substanțe ar putea fi ameliorate prin renunțarea la fumat. Studiul, realizat la nivel național în Statele Unite, a urmărit prevalența consumului, abuzului și dependenței de alcool și substanțe, precum și a problemelor de natură psihiatrică în rândul populației americane. Respondenților, în număr de aproape 35,000, li s-au administrat chestionare în două seturi, la interval de trei ani. Rezultatele au arătat că la persoanele care au redus cu cel puțin jumătate cantitatea de tutun consumată în intervalul respectiv s-au ameliorat problemele de depresie sau anxietate. De asemenea, studiul a indicat și faptul că persoanele care au renunțat la fumat între cele două etape ale studiului nu au manifestat o agravare a simptomelor depresive sau de anxietate. Un alt rezultat important al cercetării este că fumătorii care consumau și alcool în mod excesiv aveau șanse mai mari să renunțe la acest obicei dacă se lăsau de fumat.

Autorii afirmă, totuși, că studiul nu permite verificarea cauzalității – cu alte cuvinte, nu putem ști cu precizie dacă renunțarea la fumat a determinat ameliorarea problemelor emoționale sau legate de uzul de alcool sau dacă respondenților pur și simplu le-a venit mai ușor să se lase de fumat pe fondul îmbunătățirii stării lor psihologice sau al reducerii consumului de alcool. Totuși, rezultatele studiului sunt importante deoarece arată legătura semnificativă dintre fumat, consumul de substanțe și problemele emoționale și atrage atenția asupra felului în care acestea pot interacționa. Există, de altfel, dovezi științifice, care arată că problemele emoționale și consumul de tutun au un fond psihologic comun. Pentru aceia dintre noi care fumează și/sau au o tendință spre anxietate, depresie, sau abuz de substanțe, rezultatele studiului pot constitui, așadar, un bun subiect de reflecție.

Bibliografie

Cavazos-Rehg, P. A., Breslau, N., Hatsukami, D., Krauss, M. J., Spitznagel, E. L., Grucza, R. A. & Bierut, L. J. (2014). Smoking cessation is associated with lower rates of mood/anxiety and alcohol use disorders.Psychological medicine, 44(12), 2523-2535. Disponibil online la https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4122254/