TratamentAnxietate.ro
Studii recente publicate în revistele de specialitate, arată trei lucruri îngrijorătoare despre sănătatea mentală a studenților:
- 9% din studenți prezintă simptome de tulburare de stres posttraumatic (TSPT) și nu urmează un tratament;
- studenții cu simptome TSPT consumă alcool mai frecvent și au o tendință mai mare de a face abuz de alcool;
- consumul excesiv de alcool agravează simptomele de TSPT, iar agravarea TSPT se asociază cu o creștere a consumului de alcool, formând astfel un cerc vicios.
Studiile au fost realizate de un grup de cercetători americani de la Universitatea Buffalo. De ce s-a urmărit relația dintre tulburarea de stres posttraumatic și alcool la studenți? Într-un interviu, Dr. Jennifer Read, cercetător principal, subliniază: „Consumul în exces de alcool este foarte frecvent întâlnit în campusurile universităților și este asociat cu risc crescut de agresiune sexuală, violență interpersonală și vătămări grave, oricare dintre ele putând declanșa tulburarea de stres posttraumatic.” Într-un studiu realizat în 2011 pe un eșantion de 3.000 de studenți (publicat în Psychological Trauma), dr. Read a arătat că aprox. 9% din studenți, predominant femei, prezintă într-adevăr simptome de TSPT și că cel mai des sunt asociate cu expunerea la agresiuni sexuale sau fizice. Într-un alt studiu, în 2012, dr. Read a descoperit că trecerea de la liceu la facultate este asociată cu o accentuare a comportamentelor de risc, precum consumul de alcool în exces sau consumul de droguri.
Într-un studiu longitudinal, publicat în noiembrie 2013, Dr. Read și colaboratorii ei au observat că există o relație bidirecțională între severitatea simptomelor de TSPT și consumul de alcool. Studiul publicat în Journal of Abnormal Psychology, a urmărit aprox. 500 de studenți pe o perioada de 3 ani, începând cu intrarea lor la facultate. Cercetătorii au observat că severitatea simptomelor de TSPT se asociază de-a lungul anilor cu un consum crescut de alcool. Mai mult, consumul îndelungat de alcool se asociază mai departe cu o agravare a simptomelor de TSPT. Aceste rezultate sunt deosebit de importante pentru medicii de familie, consilierii psihologici sau alți profesioniști care lucrează cu studenții.
Relația dintre tulburările cronice de anxietate și abuzul sau dependența de alcool este deja bine cunoscută în literatura de specialitate, dar studiile realizate Dr. Read subliniază importanța luării în evidență a simptomelor subclinice de anxietate, consumul de alcool și interacțiunea dintre cele două. Aceste rezultate îndeamnă serviciile de sănătate mentală să ia măsuri preventive, de evaluare, psihoeducație și consiliere.