Insomnia cronică este un factor de risc pentru dezvoltarea anxietății

Psiholog Claudia Găgeanu

Autor

Psih. Claudia Găgeanu

Psiholog clinician și psihoterapeut

Colaborator Centrul PAX

TratamentAnxietate.ro


rolul insomniei in dezvoltarea anxietatii

Un studiu epidemiologic de amploare publicat în 2007 în revista de specialitate SLEEP a arătat că insomnia cronică este un factor de risc important pentru dezvoltarea tulburărilor de anxietate.

Insomnia se referă la mai multe tipuri de probleme de somn, precum:

• Persoana nu poate să adoarmă și/sau
• nu poată să mențină somnul și/sau
• somnul nu este odihnitor.

Studiul a fost realizat în două etape, la 11 ani diferență – în 1984 și 1995 – și a investigat problemele psihologice a 25.130 de cetățeni norvegieni. Diferența mare de timp dintre cele două etape ne ajută să facem distincția dintre insomnie ca factor de risc (insomnia este prezentă, dar încă nu există și o altă problemă psihologică) sau insomnie ca simptom timpuriu al tulburărilor psihologice (insomnia ca parte a unei probleme psihologice).

Studiile anterioare au arătat că insomnia este în mod comun asociată cu tulburările de anxietate și depresie. Totodată, aceste două tulburări sunt deseori comorbide – respectiv le putem observa în același timp, la aceași persoană. Cercetătorii norvegieni au pornit de la aceste date și și-au propus să investigheze într-un studiu longitudinal de mare amploare măsura în care insomnia cronică poate prezice instalarea anxietății și a depresiei.

Ce a rezultat:

Proporția de persoane care suferă de probleme de somn (a iniția, a menține sau a avea un somn odihnitor) crește odată cu vârsta: e mai probabil ca vârstnicii să sufere de insomnie decât persoanele de vârsta a doua (23% dintre femeile între 70-79 de ani față de 6,4% dintre femeile între 30-39 de ani; 11% dintre bărbații între 70-79 de ani față de 5,4% dintre bărbații între 30-39 de ani). Totodată, femeile raportează mai des probleme de somn decât bărbații.

Studiul realizat pe 25.000 de cetățeni norvegieni a arătat că numărul persoane care suferă de insomnie crește odată cu vârsta și că această problemă este mai frecventă la femei decât la bărbați.

În ceea ce privește asocierile cu tulburările de anxietate și depresie, rezultatele au fost următoarele:

1. Insomnia cronică prezice instalarea anxietății (dar nu și depresiei), chiar dacă nu există încă semne ale unei tulburări de anxietate în prezent. Persoanele care raportau insomnie cronică în prima fază a studiului a fost mai probabil să sufere de anxietate în cea de-a doua fază a studiului (11 ani mai târziu), dar nu și de depresie.

2. Insomnia cronică este o stare care se asociază cu prezența anxietății sau depresiei. Insomnia este deci adesea parte a problemelor de anxietate sau depresie.

3. Insomnia cronică este un factor de risc – cu cât persoana are probleme de somn mai intense și mai de lungă durată, cu atât e mai probabil să dezvolte anxietate, dar nu și depresie. Persoanele care au avut probleme de somn atât în ancheta din 1984 cât și în cea din 1995 a fost mai probabil să aibă și anxietate în faza a doua a studiului (1995).

În ceea ce privește asocierile cu tulburările emoționale, rezultatele au arătat că insomnia cronică prezice instalarea anxietății, dar nu și a depresiei.

Prin urmare, cercetarea a găsit o relație importantă între insomnia de lungă durată și dezvoltarea tulburărilor de anxietate. Cu alte cuvinte, dacă o persoană are probleme de somn de foarte mult timp (cronic), putem spune că insomnia este un indicator al unei ”trăsături” (engl. trait marker) care favorizează dezvoltarea altor tulburări precum anxietatea.

Cercetătorii norvegieni au descoperit că insomnia cronică este un factor de risc – cu cât persoana are probleme de somn mai intense și mai de lungă durată, cu atât e mai probabil să dezvolte anxietate clinică.

Atenție deci la problemele de somn! Dificultățile în a iniția sau a menține somnul și/sau un somn neodihnitor ne pot pune la risc pentru anxietate. Problemele de somn se pot trata cu succes prin diverse metode de relaxare neurofiziologică, controlul îngrijorărilor, igiena mediului de somn, schimbarea alimentației sau medicație.