Utilizarea telefonului mobil: este o problemă pentru sănătatea mentală?

Pe zi ce trece, tot mai Utilizarea telefonului mobilmulte persoane sunt conectate la internet şi la tehnologie. Mai mult de jumătate din populaţia globului foloseşte telefoane mobile. Din acest motiv, efectele utilizării internetului şi a diverselor forme de tehnologie au devenit un subiect de interes atât pentru populaţia generală, cât şi pentru cercetători.

Mulţi cercetători din domeniul psihologiei încearcă să răspundă la întrebarea: “Ce impact are utilizarea tehnologiei comunicării şi informaţiei asupra stării noastre de sănătate mentală?”.

Un studiu realizat recent de către o echipă de cercetători de la Universitatea din  Illinois a ajuns la concluzia că simpla utilizare a telefoanelor mobile şi a tehnologiei, în general, nu ar trebui să ne sperie. Este foarte important scopul cu care folosim telefoanele mobile şi internetul.

Pentru realizarea studiului, cercetătorii au colectat răspunsuri de la peste 300 de studenţi folosind chestionare menite să investigheze sănătatea mentală a studenţilor, timpul petrecut de aceştia utilizând internetul şi telefonul mobil, şi motivaţia lor pentru a apela la dispozitive electronice. Chestionarele administrate includeau întrebări precum: “Consideri că performanţa ta academică sau la locul de muncă a fost afectată negativ de utilizarea telefonului mobil?” şi “Consideri că viaţa fără internet este plictisitoare, goală şi tristă?”.

În urma analizării datelor a reieşit faptul că folosirea telefoanelor mobile doar pentru a scăpa de plictiseală nu pare să influenţeze sănătatea mentală în sens negativ. Utilizarea lor devine problematica atunci când folosim dispozitivele ca şi strategii de a face faţa emoţiilor negative.

Folosim telefoanele mobile ca şi strategii de a ne distrage atenţia în situaţii stresante. Pe termen scurt, utilizarea telefonului mobil în acest scop funcţionează şi ne scade nivelul emoţiilor negative. Pe termen lung însă poate duce la dependenţa de telefonul mobil. În plus, strategiile mai sănătoase de a face faţă anxietăţii sau altor emoţii negative nu mai apar, nu mai sunt exersate şi, astfel, nu se mai dezvoltă. Un exemplu de strategie bună de a face faţa emoţiilor negative ar fi una orientată către sarcina cu care ne confruntăm, care implică analizarea situaţiei stresante şi căutarea de modalităţi de a-i face faţă. Acest tip de strategii a fost relaţionat cu un nivel mai scăzut al anxietăţii şi depresiei, comparativ cu strategiile de evitare.

Să luăm ca şi exemplu o situaţie de natură socială în care unele persoane s-ar putea confrunta cu anxietate: eşti la o petrecere unde nu cunoşti pe nimeni şi asta te face să te simţi inconfortabil.

Strategia de evitare:

Pentru a evita emoţia de anxietate, îţi scoţi telefonul şi începi să îl foloseşti pentru a nu te mai gândi la situaţia în care te afli. Pe moment, anxietatea ta scade. Pe termen lung însă nu îţi vei exersa abilităţile sociale. Când te vei afla iar în situaţii similare, te vei baza pe telefonul mobil pentru a face faţă emoţiei negative.

Strategia orientată către situaţie:

Pentru a îţi descreşte anxietatea vei începe să te gândeşti la ce poţi face pentru a nu te mai simţi inconfortabil. Poţi începe să te uiţi la persoanele din jur şi să identifici pe cineva cu care crezi că ai avea lucruri în comun, suficient cât să începi o conversaţie. Astfel, începi o conversaţie cu o persoană, îţi exersezi abilităţile de comunicare şi înveţi cum să socializezi la petreceri la care nu cunoşti pe nimeni. În timp, anxietatea ta scade.

În concluzie, scopul cu care noi folosim dispozitivele tehnologice este crucial în explicarea efectelor negative pe care acestea le pot avea asupra sănătăţii noastre mentale. Persoanele care şi-au descris propriul comportament ca fiind dependent faţă de internet şi telefonul mobil au avut scoruri mult mai mari pentru anxietate şi depresie, comparativ cu ceilalţi participanţi la studiu.

Astfel, nu trebuie să privim telefoanele mobile sau alte dispozitive ca şi daunatoare pentru starea noastră de bine. Este important să vedem când, de ce şi cât de des le folosim. Ele pot contribui la sporirea anxietăţii şi depresiei atunci când le folosim pentru a face faţă emoţiilor negative, nu şi atunci când le folosim pentru a ne informa, pentru a comunica sau pentru a scăpa de plictiseală.

Referinte:

  1. Numarul utilizatorilor de telefoane mobile: http://www.statista.com/statistics/274774/forecast-of-mobile-phone-users-worldwide/
  1. Panova, T., Lleras, A. (2016).Avoidance or boredom: Negative mental health outcomes associated with use of Information and Communication Technologies depend on users’ motivations.Computers in Human Behavior, 58: 249