Prevenția anxietății la copiii ai căror părinți suferă de anxietate

AnxCopiiUn studiu realizat de Institutul Medical John Hopkins din Statele Unite a arătat că doar 8 ședințe familiale de terapie cognitiv-comportamentală pot preveni sau diminua impactul psihologic pe care anxietatea unui părinte îl are asupra copilului.

Când un părinte are o tulburare de anxietate, copilul său are de 7 ori mai multe șanse să dezvolte și el o tulburare de anxietate. Mai mult, până la 65% din copiii care trăiesc cu un părinte anxios îndeplinesc și ei criteriile pentru o tulburare de anxietate. Anxietatea netratată din rândul copiilor poate duce, pe măsura ce cresc, la simptome depresive, abuz de substanțe și performanțe academice scăzute de-a lungul copilăriei și până la maturitate.

Cercetătorii de la Centrul pentru Copii John Hopkins au observat însă că un program de terapie la nivel de familie are ca efect în rândul copiilor reducerea simptomelor și riscului de a dezvolta la rândul lor o tulburare de anxietate. În cadrul studiului au participat 40 de copii cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, care aveau cel puțin un părinte diagnosticat cu o tulburare de anxietate. Jumătate dintre aceste familii au primit o intervenție de 8 ședințe de terapie cognitiv-comportamentală, pe când cealaltă jumăte a fost pusă pe o listă de așteptare, și au primit același tratament – însă cu 1 an mai tarziu.

Intervenția a avut ca scop principal să ajute părinții să își recunoască și să schimbe acele comportamente care contribuiau la creșterea anxietății în rândul copiilor. Într-o oră pe săptămână, părinții au fost învățați diferite tehnici pentru a preveni anxietatea în rândul copiilor lor, iar copiii au fost învățați strategii eficiente de a rezolva problemele de viață. Printre comportamentele parentale corectate în cadrul terapiei s-au numărat tendința de supraprotejare a copilului, critica excesivă și manifestarea excesivă a fricii și anxietății în fața copilului. De asemenea, au fost abordați factori de risc – prezenți în rândul copiilor – precum evitarea situațiilor care le provoacă frică și efectul gândurilor ce induc anxietatea.

După un an, diferențele dintre cele două grupuri au fost marcante. În grupul de familii care nu au beneficiat de tratament, 30% din copii au dezvoltat o tulburare de anxietate. În contrast, copiii proveniți din familiile care au urmat programul de tratament au înregistrat o reducere cu 40% a simptomelelor de anxietate.

Câțiva ani mai târziu, același institut a confirmat efectele pozitive ale tratamentului într-un studiu mai amplu (136 de familii). La un an după finalizarea intervenției, numai 5% din copiii famililor care au beneficiat de terapie au ajuns să dezvolte o tulburare de anxietate, comparativ cu 31% din copiii famililor care nu au avut parte de aceasta interventie.

Echipa de cercetatori de la Institutul Hopkins subliniază importanța prevenției anxietății în rândul copiilor, și nu doar tratamenul acesteia. Majoritatea părinților cu anxietate au avut aceste simptome încă de când erau mici. În mod evident, nu își doresc ca și copiii lor să se confrunte cu aceleași dificultăți emoționale și comportamentale. Este important așadar ca părinții să afle că pot face ceva în acest sens – că pot învăța să prevină apariția problemelor de anxietate în randul copiilor lor cu ghidarea unui specialist.

Articolele citate pot fi gasite la urmatoarele link-uri:

I. Ginsburg, GS. (2009). The Child Anxiety Prevention Study: intervention model and primary outcomes. Journal of Consulting and Clinical Psychology. 2009 Jun;77(3):580-7. doi: 10.1037/a0014486.

II. Ginsburg, GS, Drake, KL, Tein, JY, Teetsel, R., & Riddle, MA (2015). Preventing Onset of Anxiety Disorders in Offspring of Anxious Parents: A Randomized Controlled Trial of a Family-Based Intervention. American Journal of Psychiatry. 2015 Dec;172(12):1207-14. doi: 10.1176/appi.ajp.2015.14091178.